Strona główna / Wiadomości pogodowe /

Witamina D w zimie.

Ciesz się słońcem!
Witamina D w zimie.

vitamin D winter

Światło słoneczne jest powszechne i odgrywa kluczową rolę w naszym zdrowiu, zwłaszcza jeśli chodzi o witaminę D. Dowiedz się, jak ważna jest ta witamina D i jak możesz zadbać o jej prawidłowybpoziomem podczas ponurych zimowych miesięcy.

Co to jest witamina D i dlaczego jest tak ważna?

Witamina D to coś więcej niż tylko witamina. Witamina D nie jest tak naprawdę witaminą, a prohormonem, ponieważ w przeciwieństwie do innych witamin, które musimy pozyskiwać z pożywienia, może być wytważana przez nasz organizm poprzez ekspozycję na słońce. Pełni kluczową rolę w naszym ogólnym zdrowiu; w utrzymywaniu właściwego stanu układu kostnego, funkcjonowaniu mięśni, wchłanianiu wapnia i wsparciu układu odpornościowego.

Pod wpływem światła słonecznego, w szczególności promieni UV-B, nasza skóra wytwarza około 80-90% zapotrzebowania na witaminę D. To sprawia, że ekspozycja na słońce jest łatwym i naturalnym sposobem na zwiększenie jej poziomu.

Ciupercile Chanterellele, de exemplu, pot conține până la 2,1 micrograme de vitamina D la 100 de grame de ciuperci.Heringul conține până la 25 micrograme de vitamina D3 la 100 de grame de pește.Galbenul de ou de găină poate conține 5,6 micrograme de vitamina D la 100 de grame de produs.Tonul conține între 4 și 6 micrograme de vitamina D3 la 100 de grame de pește proaspăt. Acesta conține, de asemenea, o cantitate mare de vitamina A.
1/4
Gălbiorii pot conține până la 2,1 micrograme de vitamina D la 100 de grame de ciuperci, dacă au avut parte de suficientă lumină solară în timpul creșterii lor.

„Słońce” na talerzu: które pokarmy zawierają witaminę D

Chociaż ekspozycja na słońce jest głównym źródłem witaminy D, około 10-20% może pochodzić z diety. Dobrym źródłem witaminy D są tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź lub tuńczyk, a także żółtko jaja.

Produkty mleczne, takie jak ser lub twaróg, również zawierają niewielkie ilości witaminy D3. Spośród pokarmów roślinnych, niektóre grzyby, takie jak kurki i pieczarki, są najlepszym źródłem witaminy D zimą - pod warunkiem, że podczas wzrostu były wystawione na działanie promieni słonecznych.

Zmiany pór roku a witamina D

Zmiany pór roku wiążą się ze zmianą dostępności światła słonecznego, a utrzymanie odpowiedniego poziomu witaminy D może być wyzwaniem. Ma to kluczowe znaczenie, ponieważ witamina D jest w dużej mierze odpowiedzialna za produkcję serotoniny, "hormonu szczęścia", a jej niski poziom może powodować tak zwaną depresję zimową lub sezonowe zaburzenia afektywne.

Dobrą wiadomością jest to, że nasz organizm może magazynować witaminę D w tkance tłuszczowej i mięśniowej. Jeśli w pełni wykorzystamy słoneczne letnie dni, spędzając jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu, możemy pomóc w budowaniu tych rezerw, które mogą nam bardzo pomóc w sezonie jesienno-zimowym.

Vitamina D și D3 - Care este diferența?

Vitamina D se referă adesea la vitamina D3, dar există și vitamina D2. Ambele sunt importante pentru sănătate și se transformă în calcitriol în corpul nostru. Care este diferența? Vitamina D2 provine din plante, iar D3 din surse animale. Ambele sunt disponibile și sub formă de suplimente alimentare.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D

W 2012 r. eksperci w kilku krajach europejskich oszacowali wymagane dzienne spożycie witaminy D na 20 mikrogramów dziennie "w przypadku braku syntezy endogennej", tj. jeśli organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać witaminy D.

Ryzyko niedoboru witaminy D jest szczególnie wysokie u osób, które spędzają mało czasu na świeżym powietrzu w miesiącach letnich, mają ciemną skórę lub są obłożnie chore.

Știați că?

Mersul la solar nu este o alternativă la lumina soarelui, deoarece instalațiile artificiale de bronzare produc în principal raze UV-A, care nu au nicio influență asupra sintezei de vitamina D.

Wskazówki dotyczące utrzymania poziomu witaminy D

1. Aktywność na świeżym powietrzu: Spędzaj regularnie czas na świeżym powietrzu, wystawiając skórę na działanie promieni słonecznych. Nawet codzienny 30-minutowy spacer może mieć duże znaczenie.

2. Zbilansowana dieta: Włączaj do swojej diety produkty bogate w witaminę D.

3. Suplementy diety: Rozważ suplementację witaminy D, szczególnie zimą.

4. Sprawdź poziom witaminy D: Jeśli obawiasz się o swój poziom witaminy D, proste badanie krwi może dać ci jasność. Przed przyjęciem suplementów najlepiej skonsultować się z lekarzem.

Witamina D dla każdego

Brak witaminy D w organizmie może mieć poważne konsekwencje zdrowotne, podobnie jak jej nadmiar. Nie ma jednak ryzyka nagromadzenia zbyt dużej ilości witaminy D poprzez ekspozycję na słońce lub dietę, a jedynie z powodu nadmiernego spożycia suplementów.

Równowaga między ekspozycją na światło słoneczne, zdrową dietą i odpowiednią suplementacją może zapewnić utrzymanie optymalnego dla zdrowia poziomu witaminy D.

Poniższa lista zawiera przegląd objawów związanych z niedoborem i nadmiarem witaminy D:

Deficiența de vitamina DExcesul de vitamina D
Oboseală și tulburări de somn Greață și vărsături
Putere redusă de concentrarePierderea apetitului
Slăbiciune și crampe musculare Sete extremă și urinare excesivă
Durere musculară și a membrelorSenzație de slăbiciune
Dureri osoase și fracturiDureri de cap
Susceptibilitate crescută la infecții Nervozitate
Căderea păruluiPietre la rinichi și leziuni renale
Redakcja Pogoda & Radar
Wiadomości pogodowe
piątek, 13 czerwca 2025

Na Radarze Pogodowym

Zachód słoneczny, wschód pochmurny
czwartek, 12 czerwca 2025

Niezwykłe miejsce

„Mała Syberia” w Polsce
czwartek, 12 czerwca 2025

Rekordowo ciepło

Lądolód Grenlandii szybko znika
Wszystkie artykuły
Pogoda & Radar

www.pogodairadar.pl

facebooktikTokyouTubeKontakt
Polityka prywatności | Stopka redakcyjna